Derneğimizdeki eğitim projemizin önemli ilham kaynaklarından biri olan eğitim ve sanat odaklı sosyal dönüşüm hareketi El Sistema’nın yetiştirdiği dünyaca ünlü Venezuela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nı bütün branşlardaki hocalarımız ve öğrencilerimizle 8 Nisan Cuma akşamı İş Kuleleri salonunda dinledik. Öğrencilerimiz, disiplinli çalışma ile neler yapılabildiğinin, nerelere gelinebildiğinin somut örneğini gözlemlediler ve inanıyoruz ki bu sanat etkinliğinden kendilerine çok önemli paylar çıkardılar.

Hatıralalarımızda uzun yıllar yer edecek bu harikulade konsere gitmemizi sağlayan tüm Mim Sanat Derneği çalışanlarına, konser mekanında bize özel bir kısım ayırarak uluslararası bir sanatsal başarı örneğini sahnede izlememizi mümkün kılan etkinlik organizatörü İş Sanat’a, değerli desteği ulaşım ve iftar konusunda değerli destekleri için Ümraniye Belediyesi’ne, beraber olduğumuz değerli öğretmen-eğitmen kadromuza ve hepsinden önemlisi katılımlarıyla, örnek hanımefendi ve beyefendi davranışlarıyla yüzümüzü ağartan sevgili öğrencilerimize çok teşekkür ediyoruz.

1975 yılında Venezuela’nın başkenti Caracas’ta, Jose Antonio Abreu’nun 11 kişiyle kurduğu El Sistema olarak bilinen sosyal dönüşüm hareketi, yüz binlerce fakir çocuğa müzik öğrenimi veriyor. Felsefesiyle ABD, İngiltere, Kanada, Portekiz gibi pek çok ülkeyi de etkileyen ve faaliyetlerini Simon Bolivar Vakfı olarak sürdüren El Sistema’nın, Venezuela’da 31 senfoni orkestrası ve 300 bini aşkın öğrencisi bulunuyor. Önde gelen şeflerin yönetiminde, Carnegie Hall, Elbphilarmonie gibi önemli sahnelerde konserler veren ve Salzburg Festivali’nin daimi orkestrası olan topluluk, birçok ödülün de sahibi. 1978 yılında El Sistema’nın hareketlerinden biri olarak kurulan Venezuela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası, dünyanın sayılı orkestralarından biri olarak gösteriliyor.

Uzun bir aradan sonra İstanbul’da seyircisiyle buluşan dünyaca ünlü Venezuela Simon Bolivar Senfoni Orkestrası, 6 ve 7 Nisan’daki konserlerinin ardından konservatuvar ve güzel sanatlar lisesi öğrencilerine özel olarak düzenlenen ücretsiz konserin repertuvarında Amerikalı ve Latin Amerikalı bestecilerin eserleri yer alıyor. Konserin ilk bölümünde orkestrayı Andres David Ascanio yönetti. Orkestra şefliğinin yanı sıra, Simon Bolivar Trompet Topluluğu’nun da üyesi olan Ascanio, dünyanın en büyük orkestrası olarak Guiness Rekorlar Kitabı’na giren El Sistema Gençlik Orkestrası’nın da birçok konserini yönetiyor. Orkestra şefi Christian Vasquez’in batonu devraldığı konserin ikinci bölümünde ise Leonard Bernstein’ın unutulmaz eseri “Batı Yakasının Hikâyesi” müzikalinin orkestraya uyarlanan senfonik dansları da seslendirildi. “El Sistema” modelinin yetiştirdiği önemli isimlerden biri. Vasquez, Aragua José Felix Ribas Juvenil Senfoni, Venezuela Teresa Carreño Gençlik orkestralarının müzik direktörlüğünü üstlendi. Leipzig Filarmoni Orkestrası, Rotterdam Filarmoni Orkestrası, Viyana Radyo Senfonisi, Rusya Devlet Senfonisi, Tokyo Filarmoni ve Singapur Senfoni Orkestrası gibi dünyanın saygın orkestralarını yöneten Vásquez, El Sistema’nın geliştirdiği projeleri ve toplulukları desteklemeye devam ediyor.