2015’de kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Mim Sanat Derneği’nin devlet koruması altındaki ve imkanı kısıtlı çocuklarımızın sanat yolu ile eğitimi ve topluma kazandırılmasına yönelik S.E.S (Sanat-Eğitim-Spor) adı altında sürdürdüğü sosyal sorumluluk projesinin Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde 23–28 Nisan 2023 tarihleri arasında “SES&RENK” başlıklı etkinlik programı gerçekleştirildi.






Çocuklarımızın ahenkli ve zarif sesleri, desenleri, çizgileri ve renkleriyle yer alarak kamuoyunun takdirini kazandığı etkinliğimize verdikleri değerli destek, sesimizi daha çok duyurabilmemiz için göstermiş olduğunuz çaba ve nezaket için başta proje ortaklarımız Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Ümraniye Kaymakamlığı, Ümraniye Belediyesi, etkinlik mekanını derneğimize tahsis eden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, etkinlik küratörümüz Meyçem Ezengin, Beyoğlu Refia Övüç Olgunlaşma Esntitüsü, Artkim, Sergi Kur, TheReplika, Miminterni, Kuker Madeni Eşya, Pelit, Alper Aslangören, Aynur Ayaz, Cemal Turan’a şükranlarımızı sunuyoruz.



Projemizin bu etkinliğinde, Mim Sanat Derneği çocuklarımızın resim, tezhip, minyatür, kaatı’ ve makam müziği alanındaki eğitim ve öğretimleri sonunda elde edilen verimler sergi ve dinletilerle paylaşıldı. Projemizin Türk Süsleme Sanatları alanındaki güzîde eğitimcileri Dürdane Ünver & Esin Uyar (Kaatı’), Süreyya Alper & Ayşe Ozar (Tezhip), Nilgün Gencer & Funda Özkan (Minyatür) tarafından atölye çalışmalarının da gerçekleştirildiği etkinlikte usta ressam Cemal Toy’un sanat ve terapi atölyesi; saygın tiyatro sanatçılarımızdan oyuncu ve yazar Tamer Levent’in uygulamalı drama atölyesi ve Prof. Dr. Mim Kemal Öke’nin tiyatro oyunu da yer aldı.






Etkinliğin dinleti kısımlarında ise Türk Makam Müziği alanında eğitimlerine devam eden öğrencilerimizden oluşan Tanbûrî Cemil Bey Topluluğu (TACET) tarafından baş eğitmenimiz Prof. Rûhî Ayangil (kanun), Memduh Özyalvaç (klasik kemençe), Burak Kısa (ney), İhsan Kaan Erdinç (Tanbur) ve Eyüp Elifoğlu (vurmalı sazlar) yönetiminde Tanbûrî Cemil Bey’in eserleri icra edildi.


Etkinlikte çocuklarımızın ve eğitimcilerimizin ağaç temalı sanat ürünlerinin satılmasından elde edilen gelir, depremzede çocuklarımızın sanat eğitimine yönelik kullanılacak.
SES&RENK adlı etkinliğimizin detaylı programı şu şekilde:
23 Nisan 2023 Pazar
14:00 – Sergi açılışı: Dürdane Ünver & Esin Uyar (Kaatı’), Nilgün Gencer & Funda Özkan (Minyatür), Süreyya Alper & Ayşe Ozar (Tezhip), Cemal Toy & Elif Sena Yılmaz (Resim) eğitimindeki öğrencilerimizin Türk Süsleme Sanatları ve Resim alanındaki sanatsal çalışmaları sergilenecektir.
15:30 – Açılış dinletisi: Türk Makam Müziği alanında eğitimlerine devam eden öğrencilerimizden oluşan Tanbûrî Cemil Bey Topluluğu (TACET) tarafından baş eğitmenimiz Prof. Rûhî Ayangil (kanun), Memduh Özyalvaç (klasik kemençe), Burak Kısa (ney), İhsan Kaan Erdinç (Tanbur) ve Eyüp Elifoğlu (vurmalı sazlar) yönetiminde Tanbûrî Cemil Bey’in eserleri icra edilecektir.


25 Nisan 2023 Salı
11:00-14:00 – Türk Süsleme Sanatları (Kaatı’, Tezhip, Minyatür) atölyeleri
Kaatı’ Atölyesi: Eğitimcimiz Dürdane Ünver ve Esin Uyar denetiminde gerçekleşecek olup atölyede, Kaatı’ sanatının tarihsel gelişimi, yöntem ve teknikleri ile ilgili bilgi verilecektir.
Minyatür Atölyesi: Eğitimcimiz Nilgün Gencer ve Funda Özkan denetiminde gerçekleşecek olup atölyede minyatür sanatının anlatım dili hakkında bilgi verilecektir.
Tezhip Atölyesi: Eğitimcimiz Süreyya Alper ve Ayşe Ozar denetiminde gerçekleşecek olup atölyede tezhip sanatının uygulama aşamaları ve desen tasarımı hakkında bilgi verilecektir.
14:00 – “Güçlü ve Zayıf Yönlerimiz”– Cemal Toy (Sanat ve Terapi Atölyesi)
Sanat terapi kişinin sözel olarak ifade etmekte zorlandığı duygu ve düşüncelerini sanatın çeşitli dallarını kullanarak dışa vurmasıdır. Çizim yapma, boyama, seramik ve bunun gibi sanatsal aktiviteler kişilerin içsel çatışmalarına çözümler bulur, derin ve bastırılmış duyguları açığa çıkarmaya yardımcı olur. Sanat keşfi, ifadeyi ve bilincinde olmadığımız şeylerin iletişimini kolaylaştırır. Biz de sanatın iyileştirici tarafını bu atölyemizde beraberce deneyimleyeceğiz. (Gerekli malzemeler: A4 dosya kağıdı her kişiye bir adet, kurşun kalem, silgi)


26 Nisan 2023 Çarşamba
11:00-14:00 – Türk Süsleme Sanatları üzerine atölye çalışmaları
14:00 – “SANATAEVET ve Drama ile Düşünmek” – Tamer Levent (Uygulamalı Drama Atölyesi)
Bilindiği gibi Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk,”sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuştur” demişti. Bu atölyede O’nun bu cümlesi ve sanat kelimesini kullanarak söylediği cümlelerin anlaşılması doğrultusunda uygulamalı bir çalışma yapılacaktır. Uygulama, drama tekniği ile yapılacak olup, bu sözün ve diğer ilgili sözlerin ne anlama geldiği rol oynayarak incelenecektir.



27 Nisan 2023 Perşembe
11:00-14:00 – Türk Süsleme Sanatları üzerine atölye çalışmaları
14:00 – “Dede Korkut – Korkut Ata” Prof. Dr. Mim Kemal Öke (Tiyatro Oyunu)
Mim Sanat Derneği’nin Drama Atölyesi’nde tek kişilik oyunu ile izlediğimiz Prof. Dr. Mim Kemâl Öke, bir kez daha Korkut Ata kimliğiyle karşımızda. “Düşmanı Korkut – Dostu Sevdir” düsturuyla bugüne değin yediden yetmişe seyirciyle buluşan Korkut Ata, bu tarihi günlere uygun bir öyküyü sahlelendirecek. Türk milletinin atayurttan akışla Anadolu’yu anavatan haline getiriş serüveni, Milli Mücadele’ye bağlanarak aktarılacak. Destanlarımızın akbilgesi Korkut Ata’ya serhat türküleri de canlı olarak eşlik edecek.
16:00 – Kapanış dinletisi: Türk Makam Müziği alanında eğitimlerine devam eden öğrencilerimizden oluşan Tanbûrî Cemil Bey Topluluğu (TACET) tarafından baş eğitmenimiz Prof. Rûhî Ayangil (kanun), Memduh Özyalvaç (klasik kemençe), Burak Kısa (ney), İhsan Kaan Erdinç (Tanbur) ve Eyüp Elifoğlu (vurmalı sazlar) yönetiminde Tanbûrî Cemil Bey’in eserleri icra edilecektir.
28 Nisan 2023 Cuma
15:00 – Sergi kapanışı




